Escaperoom positieve gezondheid

GA HET ERVAREN

In de escaperoom maak je op een speelse en laagdrempelige manier kennis met Positieve Gezondheid en alle facetten hier omheen. Aan het eind van het escape spel hebben de deelnemers kennisgemaakt met een aantal kernbegrippen. In het gesprek wat daardoor ontstaat komen zij erachter wat zij binnen hun eigen werk of rollen anders, niet meer of juist wel kunnen doen in de lijn van dit nieuwe gezondheidsconcept. Communicatie en samenwerking zijn van belang om de code te kunnen kraken. Het spel is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Machteld Huber introduceerde Positieve Gezondheid in Nederland in 2012. In dit wetenschappelijk onderbouwde concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. In deze visie is gezondheid niet langer meer strikt het domein van de zorgprofessionals, maar van ons allemaal. Het gaat immers om het vermogen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan.
Daarmee biedt dit nieuwe gezondheidsconcept een alternatief voor de definitie van de World Health Organisation (WHO)

Positieve Gezondheid is de uitwerking in 6 dimensies van de bredere in 6 dimensies van de bredere kijk op gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Het spel kan los gespeeld worden en kan ook onderdeel zijn van een symposium. De begeleiding is in handen van mij als regisseur. De escaperoom positieve gezondheid is een mogelijkheid om tijdens lessen te implementeren voor zorgberoepen maar ook voor studenten die voor een bedrijf op het gebied van ontwikkeling bezig zijn in de gezondheidszorg. De escaperoom is mobiel en kan in iedere ruimte worden gespeeld: van kantoor, tuinhuis tot patiëntenkamer.

Een groepsgrootte van minimaal vier en maximaal acht is vereist. Het spel duurt minimaal drie kwartier met aansluitend nabespreking.

Totaal tijdsduur inclusief voorbereiding circa 2 uur

Totaal aantal deelnemers: maximaal 8